Hur ser framtidens folkrörelser ut? 

Folkrörelser – vad är det? Vilka är personerna, idéerna och drivkrafterna bakom det nya engagemanget? Hur ser engagemang ut 2022 och hur hittar man kraft och tid att engagera sig? Var börjar man om man vill förändra något i samhället? Vad är värt att kämpa för? 

Ibbi Chune, Black Lives Matter och grundare av Ortens tomtenissar. Mottagare av Anders Carlbergs minnespris 2020 för Årets unga förebild.

Juryns motivering för Anders Carlbergs minnespris:

Pristagarens starka engagemang för rättvisa och mot rasism ledde till att hon tillsammans med några andra unga startade Black Lives Matter Stockholm i solidaritet med rörelsen i USA. Det var hon som sedan fick stå till svars i media när den stöddemonstration som organisationen arrangerade i centrala Stockholm fick upplösas på grund av att det kom för mycket folk. Deltagarna spreds över staden och på flera platser fick kravallpolis sättas in. Kritiken mot arrangörerna var kraftig. Sakligt och lugnt stod hon i intervju efter intervju, och berättade varför det är livsviktigt att demonstrera mot rasism. Händelsen ledde till en massiv våg av hav och hot mot henne personligen.

Samtalet sker tillsammans med konferenciererna som för första gången får ta större plats och dela med sig av sina bakgrunder där dem brutit mark när det kommer till organisering och lösa dagens samhällsutmaningar. Se nedan.

Bahman Pourjanaki, arbetar som nationell processledare för Nya Mötesplatser på riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Bahman arbetar främst med lokala föreningars utvecklingsprocesser, Folkets Hus och Parkers metodutvecklingsarbete inom social hållbarhet och demokratisk delaktighet i områden med socioekonomiska utmaningar i södra Sverige. Han har de senaste 10 åren arbetat med bland annat ungdomsorganisering och områdesutveckling i idrottsföreningen Husqvarna FF och som verksamhetsutvecklare och enhetschef inom studieförbundet ABF i Jönköpings län. 
 
Mona Nechma, är projektledare på LSU med ansvar för antirasistiskt arbete i ungdomsrörelsen. Med ett särskilt engagemang för folkbildning och jämlikhet är hon även med och producerar Vidga normen-podden och TALET podcast. Hon är även programledare för den nya antirasistiska talkshowen VIT-ICKE-VIT.